Bindweefsel in het Latijns ook wel fascia genoemd is als een 3D web in ons lichaam zonder fascia hadden wij geen structuur in ons lichaam.

Zolang het fascia goed gehydrateerd en soepel is functioneert het lichaam uitstekend. Langs alle draden van het fascia wordt vocht getransporteerd wat voedingsstoffen naar de juiste gebieden vervoerd. Verder werkt fascia nauw samen met het zenuwstelsel, een meerderheid van de uiteinden van het sensorische zenuwstelsel zijn in het fascia aanwezig.

Als fascia zijn vocht en daardoor souplesse verliest ( zie foto’s onderaan ) dan kan je je voorstellen dat communicatie met het zenuwstelsel en transport van vocht en voedingsstoffen stagneert. Dit zal o.a. resulteren tot  stijfheid, ontstekingsreacties en verminderde proprioceptie (positiezin)

Hydratatie van fascia is dus nodig als symptomen optreden of beter nog …preventief. Het gaat niet alleen om genoeg drinken van water maar vooral de beweging van het vloeistof door het weefsel. Dit kan door zachte, niet pijnlijke oefeningen het fascia te laten bewegen waarbij een zachte roller en balletje bij wordt gebruikt.

Vanuit de bindweefselmassage worden technieken zoals kneden, druk en glijden gebruikt ieder met z’n eigen functie. Tijdens fascia release leer ik je met een foam roller deze verschillende technieken toe te passen dat resulteert in hydratatie waardoor verminderde klachten.  

Soepel gehydrateerd bindweefsel

vast gedehydrateerd bindweefsel